On tieteellisesti todistettu, että veneily tekee hyvää keholle ja mielelle.

Edellisellä Centers for Disease Control and Prevention -johtajalla oli toukokuussa 2020 suora viesti amerikkalaisille koronavirusepidemian jatkuessa maapallolla: menkää ulos.

Nauti ulkoilusta, Tom Frieden sanoi. Se on hyödyllistä ihmisille, ja sillä on erittäin alhainen virustartunnan vaara.

Kaikki olivat yhtä mieltä Friedenin lausunnosta, jonka mukaan ulkoilu, mukaan lukien veneily, on huomattavasti parempi tapa välttää virustartunta kuin mikään sisäinen toiminta, mukaan lukien edellinen elintarvike- ja lääkeviraston komissaari ja Harvardin yliopiston terveysasiantuntijat.

Tutkimus selittää, miksi ensimmäiset julkiset paikat ja yritykset, jotka avattiin uudelleen alkuperäisen COVID-19-sulkemisen jälkeen, olivat venesatamat ja venerampit. Viranomaiset havaitsivat, että veneellä liikkuminen voitiin tehdä turvallisesti jopa koillisosassa pahiten kärsineissä osavaltioissa, kun taas muut toiminnot, kuten golf, pysyivät kiellettyjä.

Connecticutin energia- ja ympäristönsuojeluosaston veneilyosaston johtaja Peter Francis sanoo, että “veneily tai melonta voi tarjota virkistävän ulkoilun COVID-19-pandemian aikana.”

Mahdollisuus mennä veneilemään pandemian aikana – tai milloin tahansa – on fantastinen uutinen, koska tutkimukset osoittavat myös veden lähellä tai päällä olemisen positiiviset vaikutukset psyykkiseen hyvinvointiin. Ja kuka meistä ei silloin tällöin hyötyisi mielialan parantajista?

Vesi on parantavaa

Iso-Britannian Exeterin yliopiston lääketieteellisen koulun lokakuussa 2019 julkaiseman tutkimuksen mukaan merenrannan lähellä asuvat ihmiset kokevat 22 % vähemmän todennäköisemmin masennuksen ja ahdistuneisuuden oireita kuin sisämaassa asuvat. Vuorovaikutuksessa vesistöjen kanssa oli “sinisiä” terveyshyötyjä, jotka olivat erityisen vahvoja pienituloisissa kotitalouksissa.

Kanadalaista tutkimusta, jonka mukaan lähempänä vettä asuvilla ihmisillä oli jopa 17 % pienempi kuolleisuusriski, seurasi brittiläinen tutkimus. Veden lähellä olemisella on “suojavaikutuksia”, jotka ovat erityisen havaittavissa naisilla ja vanhuksilla.

Vuoden 2013 tutkimuksessa todettiin, että jopa vesistöjen äänet voivat auttaa vähentämään stressiä. Tunnet olosi paremmaksi heti, kun olet lähellä järveä, jokea tai vettä.

“Sinisen mielesi” sytyttäminen

Blue Mindin kirjailija Wallace J. Nichols on perehtynyt tähän tietoon. Hänen myydyin kirjansa tutkii tieteellisiä perusteita sille, miksi veden lähellä, veden päällä tai alla oleminen voi parantaa terveyttämme ja onnellisuuttamme.

Nicholsin mukaan pelkkä veden läsnäolo alentaa kortisolitasoja, lisää serotoniinitasoja ja saa aikaan rauhallisuutta.

Hän väittää, että veneessä olemista voidaan pitää eräänä lääkkeenä stressin alentamiseen.

Nichols jatkaa, kun kirjaudumme ulos ja irrotamme, “sininen mieli tapahtuu”. “Jätämme kaiken tämän tekniikan ja tiedon taaksemme, kun käännymme pois näytöiltämme ja suuntaamme järvelle. Annamme aivoillemme tauon, ja he arvostavat sitä.”

D-vitamiinin ja auringonvalon vaikutus

Kotimaan turvallisuusministeriö julkaisi myös tutkimuksen koronaviruksen elinkaaresta elottomilla pinnoilla huhtikuun lopulla, keskellä koronaviruspandemiaa. Tutkimuksessa selvitettiin kuinka kauan viruksen odotetaan elävän pinnoilla erilaisissa lämpötiloissa, kosteudessa ja auringonpaisteessa.

Yli 70 Fahrenheit-asteen lämpötilassa, suhteellisessa kosteudessa 80 % ja suoralle auringonpaisteelle altistuessaan virus tuhoutuisi lopulta noin kahdessa minuutissa, mikä on erinomainen uutinen veneilijöille. Tämän kaltaiset tutkimukset osoittavat, että aiempien vuokraajien ja venekerhojen ja -vuokraajien noudattamien uusien siivousstandardien aiheuttamien huolenaiheiden pitäisi olla minimaalisia, etenkin niille, jotka ovat kiinnostuneita vaihtoehdoista veneen omistamiselle, kuten veneiden vuokraamisesta, vertaisveneiden jakamisesta ja venekerhot.

Siksi tieteen perusteella on selvää, että veneily on erinomaista keholle ja mielelle. Mene ulos niin nopeasti ja usein kuin voit. Voit odottaa vähemmän jännitystä ja vettä.