Veneilijöiden sääturvallisuusvinkkejä

Pyrimme tasapainoon sään ja turvallisen veneilyn suhteen. Yksi purjehduksen vetovoimaista on jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. Kuitenkin “sää silmällä pitäminen” – myrskyjen, aaltojen, tuulen, kylmän ja kuumuuden tarkkaileminen – varmistaa nautinnon turvallisuuden. Siksi löydämme terveen tasapainon seikkailunhalumme ja varovaisuuden välillä.

Virallisten sää- ja turvallisuusraporttien ohella otamme huomioon myös henkilökohtaiset näkemyksemme ja kokemuksemme. Tiedämme, ettei kahta täysin samanlaista venettä ole, kahdella kapteenilla ei ole samaa asiantuntemusta, eikä kahta tuntia merellä ole samoissa sääolosuhteissa. Yhdistämme näiden elementtien tarkan arvioinnin tietoon ja kokemukseen, ja jos tulos on meidän puolellemme, käynnistämme tai lopetamme. Jos et ole sääasiantuntija, älä huoli. Voit ilmoittautua kurssille henkilökohtaisesti tai verkossa ja oppia samalla. Luota sillä välin ammattilaisiin, ole varovainen ja nauti purjehduksesta.

Mitä kannattaa huomioida veneilijöille huonolla säällä

Nämä indikaattorit lähestyvästä säämuutoksesta, joka tyypillisesti tuo mukanaan vaativimmatkin olosuhteet, on esitetty Yhdysvaltain rannikkovartiostossa “A Boater’s Guide to the Federal Requirements for Recreational Boats” -julkaisussa.

Tulevia varoituksia huonosta säästä veneilijöille ovat mm.

 • Litteät pilvet, jotka tihenevät ja laskevat;
 • Pystysuoraan nousevat turvonneet pilvet;
 • Pilviä, jotka ovat tummia ja pahaenteisiä, erityisesti lännessä ja lounaassa;
 • jyrkkä lämpötilan lasku;
 • kuun tai auringon sädekehä;
 • tuulen nopeutuminen tai äkillinen suunnan muutos;
 • vilkkuu kaukaa;
 • meret rajuvat;
 • Erittäin voimakas AM-radiostaattisuus voi signaloida lähellä olevaa ukkosmyrskyä.

Rannikkovartiosto neuvoo seuraavaa, jos jää loukkuun huonolla säällä:

 • Vähennä nopeutta minimiin, joka tarvitaan edistyksen säilyttämiseksi;
 • Varmista, että kaikilla aluksella olevilla on pelastusliivi yllään;
 • Aktivoi ajovalot;
 • Yritä mennä lähimmälle rannikolle, jota on turvallista lähestyä;
 • Veneen tulee suunnata 45 astetta aaltoihin;
 • Varmista, että pilssit ovat kuivia;
 • Sijoita vieraat veneen pohjan keskiviivaa pitkin.
 • Jos moottori sammuu, pudota meriankkuri keulasta (tai ämpäri, jos sellaista ei ole aluksella);
 • Kun veneankkuria tarvitaan.

Merisääennusteet, jotka ovat sallittuja

Aloita asiantuntijaennusteista, kuten televisiosta, radiosta tai perusteellisista ohjelmista, kuten NOAA:n (National Oceanic and Atmospheric Administration) Weather Radion meriennusteista. Voit käyttää NOAA-ennusteita ja muita säätietoja, mukaan lukien sääsanojen sanastoa, National Weather Service -sivustolla weather.gov. Weather Underground ja muut online-sääsovellukset tarjoavat kattavia ennusteita sekä reaaliaikaisia ​​ja ajastettuja tutka- ja satelliittikuvia.

Aaltojen tunnistaminen

Aallonkorkeusennusteet sisältyvät usein sääennusteisiin. Aaltojen mittaus

Aallon korkeus mitataan aallon pohjasta sen harjalle. Veneilijät huomaavat nopeasti tehokkaan eron näiden kahden ääripään välillä, kun aallonkorkeusalue on ennustettu esimerkiksi 2–4 jalkaa: tähtää pienempään, mutta ole valmis, mitä suurempi! Muista myös, että aallot voivat nopeasti laajentua myrskyjen aikana. Jyrkkyyttä, aallonkorkeuden suhdetta harjanteiden väliseen aikaväliin (tai aikaan), raportoidaan harvemmin. Mitä jyrkempiä aallot ovat ja usein ongelmallisempia veneille, sitä lähempänä toisiaan ne ovat.

Vedenpinnat ja ilmasto

Pitkät sääolosuhteet vaikuttavat ilmastoon. Kiinnitä huomiota turvallisuuteen kohdistuviin vaikutuksiin, jos sää tai ilmasto nostaa rakastettuja vesiä tavallista korkeammalle tai matalammalle.

Harkitse karttojasi, olivatpa ne painettuja tai digitaalisia, hetkessä otettuna valokuvana ominaisuuksista, kuten syvyyksistä ja esteistä. Kaikki tämä voi muuttua. Korkea vesi voi tehdä laukaisuista haastavia tai piilottaa lohkoja, jotka ovat usein korkeita, kuivia ja ilmeisiä. Toisaalta alhainen vedenpinta voi aiheuttaa joillakin alueilla vaarallisia, joiden läpi voi yleensä kulkea huoletta.

Tutki liikkuvan veden, kuten jokien ja virtausten, virtausnopeutta. Liian paljon tai liian vähän veneilyä voi tehdä vaikeaksi tai jopa vaaralliseksi. Puut ja muut mahdollisesti vaaralliset esineet ovat saattaneet irrota viimeaikaisten myrskyjen takia.

Purkuvirrat, vuorovedet ja muut vesitoiminnot voivat vaikuttaa tutkimusmatkaasi. Kysy paikallisilta viranomaisilta heidän näkemyksiään.

Kiinnitä lisäksi tarkasti huomiota ajantasaisiin säätietoihin ja luotettavista lähteistä saataviin vihjeisiin myrskyn varautumisessa, jos hurrikaania tai trooppista myrskyä on ennustettu.

Muita veneilijöiden sääturvallisuusohjeita

Sekä veneen että sen matkustajien tulee olla valmiita huonoon säähän. Kuuma sää voi olla vaarallinen, joten juo paljon vettä, ota mukaan runsaasti vedenpitäviä aurinkovoidetta ja käytä SPF-vaatteita. Varmista, että sadevarusteet ja eristyskerrokset ovat saatavilla niille, jotka eivät pääse sisälle, jos sää muuttuu huonoksi. Myös veneily voi olla kylmää ja kosteaa.

Laita pelastusliivi päälle heti kriisin ilmaantuessa. Parempi vielä, laita se päälle ennen kuin vaara ilmaantuu, koska sää ja muut olosuhteet voivat muuttua niin nopeasti, että aika ei riitä henkilökohtaisen kelluntalaitteen hankkimiseen ja sen pukemiseen.